Приемането ни в Шенген вероятно ще продължи през есента 07.06 | 20:15

ЕК поздрави България и Румъния за усилията им да спазят критериите за влизане в Шенген

От Георги Георгиев

Процесът по приемането на България и Румъния в Шенген най-вероятно ще продължи през септември - това обявиха от унгарското председателство на Съюза по време на провеждащия се в момента в Европейския Парламент дебат по темата, съобщи БНР.

"Очакваме положителната оценка на ЕП да доведе до подобна позиция и в Съвета”, заяви в пленарната зала унгарският министър по европейските въпроси Енрико Гьори. Министърът припомни, че унгарското председателство продължава да се опитва да преодолее резервите на отделни страни.

Скоро Съветът ще каже кога и как ще продължи процесът. Може би това ще стане през септември, добави Гьори.

България и Румъния заслужават поздравления за положените значителни усилия. Те отговарят на критериите за влизане в Шенген.

Европейската комисия винаги е казвала, че тези критерии не трябва да се сместват с други неща, обяви комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом. Тя добави, че премахването на граничния контрол е въпрос на технически критерии и на доверие. Доверие обаче не съществува и трябва да се работи за него.

От основните политически групи - на ЕНП, социалистите и либералите, направиха серия категорични и единодушни изказвания в подкрепа на бързото приемане на двете страни в Шенген и се обявиха против смяната на правилата и допълнителните критерии.

Неочаквана подкрепа в тази посока дойде от групата на Зелените.

По-късно в изявления на представители на някои крайнодесни партии прозвучаха аргументи против приемането ни. Те бяха свързани най-вече с престъпността и корупцията, но също и с трафика на хора, както и с огромния брой български и румънски роми, които ще "хукнат към Стара Европа”.

Традиционните партии определиха изявленията като екстремистка реторика, която не заслужава внимание.

Водещи

Най-четени