Приемат междинните доклади по Механизма за сътрудничество за България и Румъния 07.02 | 13:57

Представянето е в 11:30 българско време на 8 февруари

От Ивайло Ачев

Европейската комисия ще приеме Междинните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Докладите дават техническа оценка на напредъка на двете страни в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност през последните шест месеца в отговор на препоръките, направени от Европейската комисия през месец юли 2011 г.

Докладите ще бъдат представени на брифинг от 11:30 ч. българско време.

При присъединяването на България към ЕС Европейската комисия даде оценка, че у нас и в Румъния има определени слабости в сферата на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Тези слабости възпрепятстват ефективното прилагане на законите, политиките и програмите на ЕС и да попречат на българските и румънските граждани да се възползват в пълна степен от правата си на граждани на ЕС.

Докладите на ЕК за напредъка по механизма се публикуват два пъти годишно - оценката за напредъка през лятото, а междинният доклад - през зимата. Докладите се изготвят на базата на информация от българското правителство, службите на ЕК, държавите-членки и неправителствени организации и се допълва от работен документ на службите на ЕК, където се прави подробен анализ на постигнатите резултати спрямо шестте показателя на самия механизъм:

- приемане и изменения в конституцията;

- гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез прилагане на нов Закон за съдебната власт и нов Гражданско-процесуален кодекс;

- продължаване на реформата в съдебната власт;

- провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище;

- вземане на мерки за предотвратяване и борба с корупцията;

- прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност;

Водещи

Най-четени