Приеха бизнес плана на "Топлофикация" – София след скандал 23.02 | 13:00

БСП се въздържа от подкрепа на плана

От Филипа Тодева

Мнозинството общински съветници на ГЕРБ с подкрепата на "Синята коалиция" приеха бизнеса плана на дружеството "Топлофикация" - София за 2012 година.

Съветниците от групата на социалистите се въздържаха при гласуването, защото по думите на техния ръководител Жельо Бойчев е било необходимо да се проведе предварителен разговор каква ще бъде съдбата на дружеството. Бойчев посочи, че към момента дългосрочните задължения на "Топлофикация" са 564 млн. лева – със 170 млн. повече от вземанията. Не е тайна, че по-голямата част от тези вземания са несъбираеми.

Общата събираемост в момента е 58,32%. 77% от цената на топлинната енергия у нас се формира от цената на природния газ, което допълнително оскъпява сметките. Между 700 и 800 пробиви и аварии се регистрират в дружеството годишно. По думите на Бойчев единственото, което се прави в общината, е формалното приемане на бизнес плана и кадрови промени – което не води до нищо по-различно от сегашната ситуация.

След проведена вчера (22 февруари) среща със синдикатите БСП алармира и за напрежение в трудовата политика, провеждана в предприятието. Синдикатите са се оплакали от липсата на диалог. Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да проведе срещи с тях, за да бъде туширано напрежението.

Председателят на общинската комисия по инженерна структура Иван Илиев увери, че разговори се водят непрекъснато. Той подчерта, че електрическата система на София няма да издържи, ако я няма "Топлофикация" и припомни, че дружеството вече е платило над 500 млн. лева на "Булгаргаз".

8 млн. лева са били спестени през годината чрез оптимизацията на преносната мрежа, предвижда се да бъдат изградени и нови мощности за когенерация.

Според общинския съветник Владимир Каролев ръководството на "Топлофикация" - София прави каквото може, за да се намалят задълженията. Той каза, че оптималният вариант е намирането на инвеститор. Като пример в това отношение той даде "Топлофикация" - Пловдив, в която EVN изгради най-модерната система в Европа.

Това, което е заложено в плана за "Топлофикация" - София – изграждане на 32 километра топлопроводи годишно, няма как да се случи, каза още Каролев. Няма да се случи и отпускането на безлихвен или нисколихвен дългосрочен кредит - къде ги дават тия, запита Каролев.

Няколко са важните въпроси, пред които е изправено дружество. Основният проблем е невъзможността да инвестира в модернизация на инфраструктурата. За преодоляването на този въпрос се предвижда осигуряване на финансиране от Европа. Остава въпросът за законодателните промени и намирането на подходяща форма на публично-частно партньорство.

По отношение на цената на услугата Йорданка Фандъкова каза, че тя трябва да е социално поносима. Според Каролев обаче общината не може да оказва социална помощ, а цената на услугата трябва да е реална.

Водещи

Най-четени