Приеха оставката на Румен Порожанов в ДФ "Земеделие" 29.08 | 16:34

Васил Грудев ще заеме неговото място

От Елица Елефтерова

Оставката на Румен Порожанов като председател на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) бе приета, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

Съветът е решил временното управление да бъде възложено на настоящия заместник изпълнителен директор с ресор "Технически инспекторат и Пазарни селскостопански механизми" - Васил Грудев.

Извънредно заседание на Управителния съвет на фонда е разгледало подадената оставка и мотивите към нея. Порожанов и Греков взаимно са изказали благодарност от съвместната си работа и добрата координацията между министерството и фонда.

"Категоричен съм, че въпреки тази промяна МЗХ и ДФЗ трябва да осигурят нужната приемственост, за да може ДФЗ успешно да премине двата предстоящи одита на ЕС и на Европейската сметна палата, които трябва да приключат до края на годината", е заявил земеделският министър Димитър Греков.

Според Порожанов Грудев е специалист с изключително добър поглед върху работата на агенцията, който може да осигури необходимата приемственост в работата на службата. Предложението е било подкрепено единодушно от членовете на УС.

Освен това днес съветът на фонда е приел и доклад за отпускане на финансов ресурс в подкрепа на българските картофопроизводители, се посочва в съобщението.

Решението предвижда увеличение на максималния бюджет на помощта за 2013-2014 г. от 3 млн. лева на 6 млн. лева, а максималният годишен бюджет се увеличава от 1,4 млн. лева на 3 млн. лева.

Финансовата подкрепа се отпуска за закупуване на препарати за растителна защита за борба с почвените вредители. В ДФЗ са приели и доклад за осигуряване на средства за изплащане на финансова помощ за инвестиционни разходи на групи производители на плодове и зеленчуци в размер на 5 421 361,94 лв. за 2013 г.

От тях 2 977 963,26 лв. са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, а 2 443 398,68 лева са национално съфинансиране.

Водещи

Най-четени