Приеха правомощията на МРРБ и на Министерство на инвестиционното проектиране 18.07 | 17:24

Депутатите приеха на второ четене промените на Закона за устройство на територията

От Елица Елефтерова

Парламентът разписа правомощията на министъра на инвестиционното проектиране и на министъра на регионалното развитие.

Това стана след като депутатите приеха на второ четене промените на Закона за устройство на територията, свързани с преобразуването на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Министерство на регионалното развитие и създаването на Министерство на инвестиционното проектиране.

Министърът на инвестиционното проектиране ще осъществява държавната политика по инвестиционното проектиране и строителството, ще ръководи и контролира цялостната дейност на Дирекцията за национален строителен контрол. Освен това ще има право да издава подзаконови нормативни актове, предвидени в ЗУТ в процеса на инвестиционното проектиране и строителството.

Правомощията на министъра на инвестиционното проектиране включват изцяло ръководството и контрола на новите общи устройствени планове на общините, както и правомощието да разпределя средствата от държавния бюджет за финансирането им, определени в закона за държавния бюджет за съответната година.

Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов ще осъществява методично ръководство и контрол върху дейността на участниците в инвестиционния процес, както и на дейностите по приемане и въвеждане в експлоатация на готовите строежи.

Министерството на регионалното развитие поема функциите в областта на регионалното развитие, европейско териториално сътрудничество и устройството на територията, развитието на пътната инфраструктура, експлоатацията, изграждането, реконструкцията и модернизацията на водоснабдителните и канализационните системи и съоръжения на населените места.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще осъществява методическо ръководство и контрол върху дейността на участниците в инвестиционния процес, както и на дейностите по разрешаване на строителството, приемане и въвеждане в експлоатация на готовите строежи. Той ще назначава Национален експертен съвет поинвестиционно проектиране, който ще извършва експертиза на инвестиционни проекти.

Водещи