Приеха промени в Закона за защита на конкуренцията 15.04 | 21:45

Текстовете са свързани с отношенията между търговските вериги и техните доставчици

От iNews.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с отношенията между търговските вериги и техните доставчици.

За законопроекта гласуваха 113 народни представители, а деветима се въздържаха. Нямаше нито един против.

По думите на един от вносителите Корнелия Нинова от "Коалиция за България", с предложените промени се целят пазарни и равнопоставени условия за българските производители, въвеждат се пазарни принципи при договарянето.

"Така ще се гарантира на българските производители ръст в производството, оттам ръст в БВП, ръст на данъците и повече работни места", смята Нинова.

По думите й търговските вериги от позицията на силния поставят към българските производители условия за намаляване на цените, което водело до продажба на български стоки под себестойност, а оттам до фалити на предприятия и нови безработни.

Нинова обясни, че това ставало след като производителите се задължавали да дават отстъпки на
търговските вериги. Тя цитира текст от договор, в който са отбелязани 7 изисквания за намаление на договорената цена, които е принуден да направи производителят.

За сравнение Нинова отбеляза, че във Франция от 1996 г. действа закон, който забранява прекомерно ниски цени и продажба на загуба, а в Германия е забранено на веригите да продават стоки под тяхната себестойност.

По думите й друг проблем е, че търговските вериги налагали много, неоправдани и високи такси,
срещу които не винаги стои реална услуга. Тя даде пример с наличието на такса "рожден ден на магазина", такса за стелажи, такси за реклама върху количките, такса за организиране на
боулинг турнири на администрацията на магазините.

По думите на Нинова за българските производители липсва реална алтернатива да си продават стоките извън търговските вериги, след като веднъж са продавали в тях, тъй като имало редица неустойки.

Корнелия Нинова отбеляза, че с промените се предлага Общите условия по договорите на производителите с веригите да се публикуват в Интернет.

Станислав Станилов от "Атака" посочи, че от 2005 г. те настояват за регулиран пазар, защото в нерегулирания пазар конкуренция изобщо няма.

"Няма какво да слушаме едрите търговци, които си гледат интереса", каза Станилов.

Той добави, че този закон прави чест на Народното събрание, защото ще защити малкия човек.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че това е един от законопроектите, които се очакват от обществото с нетърпение, така както се очакваше и промяната в Закона за потребителския кредит.

"Това е желаната от обществото битка на властта срещу всякакви форми на монополно поведение на пазара", каза Цонев.

По думите му българските потребители са може би най-онеправданите и унизени потребители в Европа. Според него няма опит със закона да се наложат антипазарни мерки.

Водещи

Най-четени