Приеха промените в Закона за земеделските земи 14.03 | 11:17

Депутатите се скараха за преписките за прилежащите площи

От Филипа Тодева

Парламентът одобри окончателните промени в Закона за земеделсите земи. Решението бе предшествано от широк дебат по отношение на ползите от норматива. Агенция "Фокус" съобщи, че според депутата Пенко Атанасов от Коалиция за България, с него едва ли не се оказва държавна помощ, което е забранено от закона.

"Преди година и нещо бях задал въпрос към министъра за прилежащите площи и той ми каза, че преписките са приключили. Обаче фактът е, че малка част от хората са си получили земята. Сега като администрацията не си е свършила работата, наказваме хората. Аз съм против този текст и той няма да реши нещата”, коментира народният представител.

В отговор Десислава Танева от ГЕРБ каза, че в началото на мандата преписките са били около 11 000 брояа, а в момента преписките в цялата система са общо 1080 броя, като 89 от тях са само в Министерство на земеделието и храните и са в процедура за финалното им приключване.

От ГЕРБ твърдят, че редакцията на текста, която се предлага, е да се определи ред и механизъм за терените. "Неплащането на никакъв наем е нерегламентирана държавна помощ”, каза Танева. Според Атанасов обаче едва половината преписки са приключени.

Водещи

Най-четени