Приеха шестгодишна стратегия за социално развитие в Стара Загора 29.10 | 14:54

Стратегията възлиза на над 111 млн. лв, като повече от 82 млн лв. са за държавно делегирани дейности, а останалите за местни дейности.

От Силвия Стоядинова

Шестгодишна стратегия за развитие на социалните услуги в област Стара Загора е приета на заседание на Областния съвет за развитие, под председателството на областния управител Йордан Николов, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Социалната стратегия е подготвена по модел на УНИЦЕФ, реализиран в три пилотни общини от екип с ръководител заместник-областният управител Галина Стоянова. Основната цел на стратегията е да се осигурят качествени и достъпни социални услуги в oбласт Стара Загора. Включени са мерки и услуги, които са необходими за осъществяване на ефективна политика спрямо хората и групите в риск и задава както областната рамка, така и параметрите на социалните услуги във всяка от общините на територията на областта.

Планирани и нови социални услуги. От следващата година в голяма част от общините трябва да има социални асистенти, домашни помощници и здравни медиатори. Заложено е създаването на защитени селища, центрове за настаняване на деца с увреждания, домове за стари хора, център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение. В община Стара Загора ще започне изграждането на Превантивно-информационен център за деца, младежи и наркозависими. Предстои отварянето на обществени трапезарии в общините Николаево и Гурково. В община Казанлък е предвидено да се разкрият Дневен център за младежи с увреждания и Център за настаняване от семеен тип. Във всички общини в областта се предвижда изграждането на хосписи.

Бюджет на стратегията възлиза на над 111 млн. лева, като повече от 82 млн лева са за държавно делегирани дейности, а останалите за местни дейности.

Водещи

Най-четени