Призовават фирмите да се включат в програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" 19.10 | 17:37

В инициативата тази година, освен уроците по здравословно готвене и хранене, за децата са подсигурени и спортни занимания

От Елица Елефтерова

Призовават фирмите да се включат по-активно в програмите „Училищно мляко” и „Училищен плод”.
Европейският съюз осигурява субсидии за програми за здравословно хранене и подобряване на навиците за хранене в училище.

„Искам да призова повече училища и детски градини да се включват, защото тези субсидии са предназначени за тях. Правилата за кандидатстване се изработват в Държавен фонд земеделие. Процесът е децентрализиран и управлението се осъществява в България. Сигурна съм, че държавният фонд може да даде много изчерпателна информация за всеки, който се интересува”, коментира Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас.

На 21 октомври ще бъде отбелязан Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца. „Колегите специалисти по хранене и диетология изнесоха данни, че проблем има и той е в цяла Европа. Той е свързан с нерационалното хранене, със затлъстяването сред децата и младежите. Именно за това четвърта поредна година събираме между 400 и 600 деца, които биват обучавани, за да разказват на своите връстници за здравословното хранене”, коментира Златанова.

В инициативата тази година, освен уроците по здравословно готвене и хранене, за децата са подсигурени и спортни занимания.

Водещи

Най-четени