Приключи гратисният период за водата в пилешкото месо 21.02 | 21:41

Инспекторите на БАБХ плъзват на проверки в търговската мрежа

От Ивелина Георгиева

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)стартира масирани проверки за спазването на Наредба № 32 от 23 март 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици.

Инспектори към Българска агенция по безопасност на храните извършват интензивни проверки предимно в търговската мрежа. Взимат се и проби, които ще се изследват за съдържание на количеството вода.

Проверки ще има и в заведения за обществено хранене.

Изменението на Наредбата, забранява влагането на вода, и водозадържащи агенти в птиче месо, разфасовки, заготовки и продукти от птиче месо, непретърпели термична обработка.

Наредбата за вода в пилешкото месо влезе в сила от 21 януари 2013 г. и според нея водата в тези продукти не трябва да надхвърля 4,3%.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пръв даде старт на масовите проверки по търговските обекти за изпълнението на Наредбата, но още на място търговците се оплакаха, че имат много голямо количество годна продукция, която трябва да изхвърлят, ако спазят изискванията на БАБХ.

В тази връзка търговците получиха един месец гратисен период, в който да реализират вече произведените и налични по щандовете пилешки продукти.

Допълнителният срок, който им бе отпуснат изтече на 20 февруари.

Водещи

Най-четени