Приключи делото за приватизацията на държавния дял от EVN 10.02 | 19:10

Апелативният спецсъд ще обяви своето решение до месец

От iNews.bg

За по-малко от два часа дeлoтo "EVN" приключи и нa втopa инcтaнция.

Апелативният специализиран съд обяви, че ще се произнесе до месец по оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души, които прокуратурата обвини за продажбата през 2011 година на държавния дял в електроразпредeлителното дружество, съобщи БНР.

Само един свидетел даде показания днес - бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който преди десет години оглавяваше Агенцията за приватизация. Това беше и една от първите му публични прояви след миналогодишния летен ремонт, предприет от премиера Борисов, който засегна него и финансовия и вътрешния министър - Владислав Горанов и Младен Маринов.

Караниколов каза, че няма да се връща в политиката и все така не разбира, защото близо 11 години е сочен за човек на депутата Делян Пеевски.

"Не го познавам. Мисля, че е крайно време ако някъде го видя, да се запозная, за да се спре тази сага. Но не знам къде".

След краткия разпит на Караниколов, прокуратурата поиска оправдателните присъди по делото "EVN" да бъдат заменени с осъдителни, а защитниците на шестимата подсъдими - да бъдат потвърдени.

Произнасянето след месец означава по-скоро второто. Повторно "невинен" очакват Иво Прокопиев и адвокатът на Трайчо Трайков Ина Лулчева:

"Това дело преследваше други цели, различни от целите на наказателното право", каза Ина Лулчава.

"Това беше едно изтощително, напълно ненужно съдебно производство, което единствената цел беше неговата медийна консумация за ограничаване на участието в обществения живот на част от обвиняемите, а другата част бяха просто за пълнеж, някаква гарнитура" заяви Иво Прокопиев.

Теоретично - при съществени процесуални нарушения Апелативният спецсъд може да върне делото отново на първоистанционния наказателен съд.

Водещи

Най-четени