Приключи делото за проповядване на антидемократична идеология 17.03 | 18:06

Присъдата на 13-те обвиняеми ще бъдат прочетени на 19 март

От Мая Александрова

В Пазарджик приключи делото срещу 13-те подсъдими за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями".

В правото си на последна дума всички обвиняеми поискаха да бъдат признати за невинни. Те категорично отрекоха да са проповядвали в разрез с демократичните ценности и да са участвали в каквато и да било нелегална организация. Пред съда част от тях определиха процеса като "скалъпен", "поръчков" и имащ за цел да породи разделение между общностите в страната.

Днес окръжният съд изслуша също репликите на прокурора и адвокатите на подсъдимите, с което на практика приключиха и съдебните прения по делото.

Съдия Ивета Парпулова обяви, че присъдите на 13-те обвиняеми ще бъдат прочетени на 19 март в 14.00 часа, предаде БТА.

На 4 февруари експертизите на вещите лица по делото доказаха, че имамите от Пазарджик са проповядвали ислямистки идеи и недемократични идеологии.

Процесът започна на 18 септември 2012 г. срещу група граждани, изповядващи исляма, обвинени в "членуване в незаконна организация", пропагандиране на "антидемократична идеология", "омраза на религиозна основа" и опити за налагането й сред мюсюлманите в България.

Обвинените са разследвани и за свързаност с организацията "Ал Уакф ал Ислями", смятана за обвързана с тероризма организация от САЩ и страни членки на Европейския съюз.

Прокуратурата на България обвинява в посочените престъпления 13 лица начело със Саид Мутлу, повечето специализирали в ислямски школи по салафизъм в Саудитска Арабия. Обвиняемите не крият, че са изплащани суми при дейността им.

Обвинението поддържат показанията на 9 свидетели, включително проникнали сред групата на обвинените агенти под прикритие, които по време на следствието потвърждават повдигнатото обвинение.

Според прокуратурата организираната престъпна група е действала на територията на общините Благоевград, Рудозем, Смолян, Пловдив, Велинград и Пазарджик, разпространявала е "антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава".

На Саид Мехмед Мутлу, имам в Сърница и председател на Комисията по фетви на Главното мюфтийство, са повдигнати 3 обвинения, че е "ръководил незаконна организация" "Ал Уакф ал Ислями", поставила си за цел "проповядване на антидемократична идеология" и "омраза на религиозна основа".

Абдуллах Салих, районeн мюфтия на Пазарджик, е със същите обвинения плюс това, че е проповядвал "омраза и отричане на всичко несъобразено с идеологията на салафизма", извършено във Велинград и Пазарджик.

Ахмед Ахмед, имам на джамията "Абу Бакр" в ромския квартал на Пазарджик, е със същите обвинения, но престъплението е извършено в Пловдив и Пазарджик, като подсъдимият има предходна присъда за проповядване на радикални ислямски идеи.

За престъпление са повдигнати обвинения като "членове на незаконна организация" на Неджми Дъбов - районен мюфтия на Смолян, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.

Водещи

Най-четени