Принц Едуард и съпругата му Софи зарадваха малчуганите 24.06 | 13:37

Принцът и принцесата разгледаха първата изградена специализирана стая

От Кремена Бедерева

Принц Едуард, граф на Уесекс, и съпругата му Софи посетиха днес Първа акушеро-гинекологична болница "Света София", съобщава БТА.

Заедно с тях болницата посетиха президентът Росен Плевнелиев, посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Целта на визитата е кралската двойка да се запознае с постигнатия напредък в прилагането на стратегията за деинституционализация на домовете за деца в страната.

Принцът и принцесата разгледаха първата изградена специализирана стая в следродилното отделение на болницата, където социални работници консултират и подкрепят майки, които са в риск да изоставят децата си поради бедност или увреждане на детето.

Вече няколко години България реализира националната стратегия за деинституционализация, каза в изявление пред медиите министър Адемов. Той припомни, че социалното министерство е поело ангажимент този процес да завърши в следващите 15 години. По данни на министъра към края на април 2012 г. над 6600 деца са преместени от институции в семейства на близки и роднини, а близо 1600 са настанени в приемни семейства.

По думите на министър Адемов в основата на преодоляването на риска от изоставяне на детето е много важен интегрираният подход от медицинска, социална и психологическа подкрепа. В критичния момент след раждане е много важна и подкрепата на неправителствения сектор и социалните работници, добави министърът.

С усилията на държавата, общинските власти и неправителствения сектор тези добри практики ще бъдат част от българската действителност през следващите години, допълни той. Болница "Света София" е първата в страната, която преди осем години се включва в проект на фондация "За нашите деца" против изоставянето на деца, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение Иван Костов.

Той отбеляза, че за осем години повече от 280 деца, родени в болницата, които са били в риск от изоставяне, са останали с родителите си. Фондация "За нашите деца" е клон на британската организация Every Child. За миналата година тя е предотвратила изоставянето в институции на повече от 200 новородени.

От 20 години мисията ни е всяко дете да живее в сигурна семейна среда, заяви Иванка Шалапатова, директор на фондацията. Тя призова родителите на деца с увреждания да не бъдат съветвани, че държавата може да се грижи по-добре за децата им, а да се търси съдействие от социалните служби и гражданските организации.

Водещи

Най-четени