Принципът за уседналост на изборите остава 21.02 | 15:04

Местан предупреди, че ще поиска тълкувание от Конституционния съд

От Ивелина Георгиева

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на принципа на уседналост на изборите. Предложението на партията е част от допълнителните разпоредби към проекта за Изборен кодекс. Лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към народните представители с критиката, че знаят, че редакцията в текста е противоконституционна.

"Знаете, че съвършено съзнателно нарушавате Конституцията. Не можем да говорим за уседналост, а за забрана за гласуване", коментира той. По думите му с тази редакцията народните представители отнемат конституционното право на българските граждани да гласуват и това се случва с ясно съзнание, което може да се определи като политически цинизъм.

Той предложи да не спорят относно текста, а да дадат 12 гласа, с което да се поиска тълкуване от Конституционния съд, на въпроса "възможно ли е с уседналостта, която съществува и в други европейски страни, в България гражданите да бъдат лишени от правото да гласуват".

Местан подчерта, че, ако депутатите не подкрепят предложението за подписка до Конституционния съд, ще счита, че съзнателно нарушават българската Конституция. Народните представители приеха всичките 498 члена в законопроекта за Изборен кодекс и стигнаха до допълнителните разпоредби.

Водещи

Най-четени