Приравниха нападенията срещу медици и учители като тези срещу съдии 28.06 | 13:23

Промените в НПК били индикация, че в парламента може да се работи с консенсус

От Елица Елефтерова

По-големи наказания за нападения над медицински специалисти, учители и възпитатели прие парламентът, който гласува на второ четене промени в Наказателния кодекс, съобщава БТА.

При убийството или нанасяне на телесна повреда на медик, учител и възпитател, наказанието се приравнява като това за извършване на подобно престъпление над съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица.  

Наказанието за убийство на медик, учител или възпитател при или по повод изпълнение на служебната му дейност е лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

За причиняване на тежка телесна повреда санкцията е от пет до петнадесет години, за средна – от три до десет години, за лека телесна повреда – от една до пет години.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова посочи, че с приемането на този закон народните представители отправят знак, че няма да се толерира посегателство над лекари, екипи на Бърза помощ, учители и възпитатели.

"Това са хора, които работят в наш интерес, грижат се за живота и здравето ни, както и за възпитанието и образованието на децата ни", коментира Манолова.

Според нея законопроектите за изменение на НК са на практика първите законопроекти, постъпили в това Народно събрание, и са израз на общата воля на народните представители от четирите парламентарни групи.

Това е обнадеждаващ знак, че е възможно в 42-рото НС в условията на консенсус да се решават важни за българското общество въпроси, стана ясно от думите на Манолова.

За съжаление обаче този знак е останал във времето. По думите ѝ депутатите от ГЕРБ може само да съжаляват, че не са в пленарната зала, за да гласуват финалните текстове.

По време на обсъждането от Коалиция за България и ДПС напомниха, че през миналия мандат многократно са отклонявани от управляващите от ГЕРБ подобни предложения за изменение на НК.

Водещи

Най-четени