Природозащитници поискаха оставката на екоминистъра 08.08 | 10:52

Според част от тези организации у нас Нено Димов е отговорен за казуса „Калиакра“

От iNews.bg

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изразява солидарността си с жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик, които се разтревожиха за поминъка си вследствие на криза, генерирана от Министерството на околната среда и водите.

Министър Нено Димов е лично отговорен за объркващите и откровено манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва незабавно да бъде освободен от поста, казват от екологичната коалиция.

Неадекватната комуникация на МОСВ успя да накара хората да повярват в нещо толкова абсурдно, като това, че дейности като земеделие и риболов ще бъдат забранени в Добруджа. Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност – да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители. Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и чрез фалшиви информации създава настроения срещу Европейския съюз, казват природозащитниците.

Коалиция "За да остане природа в България" се обръща към министър-председателя: Г-н Борисов, ще имате ли морално право само след няколко месеца да поемете председателството на Европейския съюз, ако задържите в екипа си министър като Нено Димов, виновен за тази безпрецедентна антиевропейска истерия?

Наскоро Европейската комисия реши, че директивите по Натура 2000 (за птиците и местообитанията) изпълняват функциите си, след като половин милион европейци потвърдиха този факт в най-голямото допитване до гражданите на Съюза. В същото време българското министерство, което би трябвало да обяснява и показва на местното население какви са ползите за него от Натура 2000, води кампания срещу мрежата и – още по-лошо – срещу собствените си учени, специалисти по биоразнообразие.

Настояваме на поста министър на околната среда и водите да бъде поставена личност с достатъчен капацитет, за да реши създадената кризисна ситуация, така че интересите на хората да бъдат защитени, природата опазена, а България да избегне санкции от страна на Европейската комисия. Ясно е, че такова решение съществува, но то минава през премахване на съоръжения, неправомерно поставени в защитени територии още от времето на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Крайно време е след два мандата бездействие, премиерът Бойко Борисов да предприеме стъпки за ревизия на вредните за природата и местния туризъм проекти, заради които страната бе обект на наказателна процедура от Европейската комисия.

Също така настояваме за предприемане на наказателни действия за санкциониране на лица и организации, които по най-грозен начин се саморазправиха физически със държавни служители и учени по време на официално обявените обществени обсъждания по плана за управление на комплекса от защитени зони "Калиакра" и по този начин възпрепятстваха изпълнението на изисквана от закона процедура.

Тази позиция на коалицията обаче не се подкрепя от Българското дружество за защита на птиците.

Водещи

Най-четени