Природозащитниците се включват в гражданския протест за съдебна реформа 15.12 | 09:48

Шествието на еколозите в столицата ще е и срещу незаконната сеч

От iNews.bg

Протест срещу нелегалната сеч в страната организира тази вечер коалицията "За да остане природа в България". Сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, с начален час 18. 30 ч., а планът на организаторите е шествието им да се слее с другия протест за съдебната реформа пред парламента в 19.30 ч.

"В сряда ще се гласуват окончателно промените в Конституцията. Ако се приемат седемте идеи за съдебна реформа, ще можем да спрем и нелегалната сеч и корупцията. В противен случай ще загубим нашата природа и България ще се превърне в пустиня," съобщават от коалицията на страницата си във "Фейсбук".

Причината за гражданското недоволство са постъпилите множество сигнали за незаконни сечи в цялата страна, които се случват благодарение на "политически чадър" и корупция в отговорните институции в лицето на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Министерство на земеделието и горите (МЗХ). Според еколозите те не си изпълняват задълженията и нарушителите не се наказват.

"В страната се секат 7 млн. куб. м. метра дървесина годишно - двойно повече от преди 7 години. Корупцията в МЗХ вече не може да се трае," посочват от коалицията.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че голяма част от предложените от нея мерки за ограничаване на политическия и корупционен натиск върху горската система с цел спиране на незаконните сечи бяха отхвърлени от управляващите при последните законодателни промени.

Водещи

Най-четени