Притеснително! Всеки трети у нас е заклет пушач 14.03 | 09:19

37 на сто от възрастното население в България е изкушено от порока

От iNews.bg

Тютюнопушенето е един от най-големите пороци на хората не само у нас, но и по света. Според данните на националното проучване на факторите на риска за здравето на нацията за периода до 2020 г., проведено от Националния център по обществено здраве и анализи, 37 на сто от възрастното население на страната пуши. Като цяло повече са представителите на силния пол - 42% срещу 33% при дамите.

Притеснителното в резултатите е това, че почти всеки трети от анкетираните е ежедневен пушач - 59% от мъжете и 57% от жените пушат всекидневно, се отчита в доклада на центъра. Ежедневните пушачи у нас, които са пушили над една година, са по-често мъже - 92%, на възраст между 35 и 64 г. Пушачите с дълъг стаж от 26 и повече години, са около 37%. И при двата пола - пушещите над 20 цигари дневно - са около 2%. По-голямата част от жените пушат по около 10 цигари дневно, а мъжете - по около 15 цигари дневно.

Преобладаващата част от анкетираните са пропушили на 16-20 годишна възраст - 59% мъже и 57% жени. Започнали са да пушат на 10-15-годишна възраст, съответно 21% от мъжете и 13% от жените у нас.

И макар всеки пети да иска да се откаже от порока - 20 на сто сред жените и 22 на сто сред мъжете, обикновено им се получава доста трудно. По-тревожно е това, че около половината от пушачите изобщо не желаят да се отказват от зависимостта си.

Никотинова зависимост се установява при 56% от пушачите, които съобщават, че запалват първата цигара през първите 30 минути след събуждане от сън - 56% от мъжете и 49% от жените. Сред отказалите цигарите преобладават мъжете над 45-годишна възраст и жените между 25 и 54 г.

СВЕТОВНА ТЕНДЕНЦИЯ

Ежегодно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от употребата на тютюн. Само след малко повече от десетилетие се очаква броят да скочи на 10 милиона. Така пушенето ще се превърне в във водеща самостоятелна причина за смърт в световен мащаб, сочи ново проучване на Световната здравна организация (СЗО).

Водещи

Най-четени