Приха бюджета на НЗОК, без БСП, ДПС, пациентски и лекарски организации 01.11 | 19:19

ВОЛЯ подкрепи мнозинството в здравната комисия

От Ани Романова

Бюджетът на Здравната гласа бе приет без гласовете на опозицията, която подложи здравното министерство на унищожителна критика. Не я спестиха нито пациентската организация, нито лекарските, предаде Канал3.

Мнозинството заедно с Воля прие бюджета с 11 гласа "за" и 8 "против" без въздържали се в здравната комисия, а разположението на силите в бюджетната беше 13 "за" срещу отново  "против". Това стана по време на обсъждането на бюджета на Здравната каса в съвместно заседание на три комисии - здравна, бюджетна и социална.

БСП и ДПС се възмутиха, че през бюджета на НЗОК се правят много важни промени в други десетки закони, които въобще не са обсъждани, а са пуснати по този начин по "бързата писта".

"Има ли някой, който да не знае, че тези бюджети са за една година? Те са наречени условно закони. По силата на кой нормативен акт променяте 16 други структуроопределящи закона за здравната система?", попита възмутено депутатът от здравната комисия д-р Нигяр Джафер.

Тя разкритикува здравния министър, че се създава една мегаструктура - Агенция "Медицински надзор", която събира под една шапка досегашната Агенция по трансплантации и Медицинския одит, и попита защо не са представени промените закон по закон. Според ДПС промените са противоконституционни и от движението ще внесат свои текстове между първо и второ четене.

"В какво е общото между Агенцията по трансплантации и медицинския одит?", изумена е зам.-председателката на парламента от ДПС. "Мегаагенцията за надзор обединява звена, които нямат нищо общо и ще трябва сами да се контролират. Виждаме фиаското в областта на трансплантациите. И сега това се замита, създава се мегаагенция с права, които са изключително големи", негодува и д-р Георги Михайлов.

"Ние отиваме към едно обезличаване на ролята на МЗ", категоричен е той. "Няма баланс между болнична помощ и средства за медикаменти. 1/3 от парите ще отиде за плащането по трансфери, така че увеличението не е толкова значимо, "Много сериозна забележка и, че в преходните разпоредби, в противовес на основния ни закон, се променят десетки закони, като се създават структури, които нямат реален смисъл", констатира и д-р Михайлов.

Той също като Нигяр Джафер смята за абсурдно предложението Народното събрание да решава за разкриването на нови болници. "В рамките на една година да се извърши преакредитация на всички лечебни заведения е абсолютно непосилна задача на една новообразувана агенция с неясен щат и правила", добави към критиките червеният депутат.

И от неговите уста, и от още няколко други се чу забележката, че в ръководството на здравното министерство всички са финансисти и има само един лекар. "Не бива медицината да се превръща в чисто икономически показатели, параметри и преместването на едни финансови масиви от едно място на друго", предупреди соцдепутатът.

"Смятате ли, че НЗОК има потенциал да управлява така Фонда за лечение в чужбина, че да няма проблеми с лечението на децата, и моля за еднозначен отговор!", продължи да сипе тревожни въпроси д-р Джафер.

Депутатката от ДПС настоя още за отпадане на текста НС да дава одобрение за разкриване на нови болници. Джафер разкритикува още поредния опит за централизация на Центровете по трансфузионна  медицина. Така централизирана дейността на кръвните центрове ще лиши цели региони от жизненоважни кръвни продукти, предупреди лекарката от ДПС.

Здравният министър й отговори, че не можело да има куп второстепенни разпоредители и той се води по примера на НАП. Успокои и за лечението на децата в чужбина. Парите за децата за лечение в чужбина са целеви и гарантирани, отговори Ананиев.

Специален отдел на дирекцията по европейски въпроси в НЗОК щял да се занимава с лечението в чужбина, а промяната със закриването на фонда била с идеята да се ускори процесът децата и възрастните да получат своето лечение. Ананиев обясни, че Здравната каса има своите контакти в цяла Европа и е в състояние да взема бързи решения. Общественият съвет се закрива, но вместо него експерти и специалисти ще разглеждат експертизата и ще вземат колективно решение.

"Всичко е в положителна посока, аз не мога да ви разбера, честно ви казвам", реагира емоционално на критиките здравният министър. Той чу, че бюджетът за на НЗОК не е одобряван от Пациентските организации, от БЛС и от представителите на сегашните 4 центъра по трансфузионна хематология. Бюджетът бе критикуван и от сдружението на личните лекари.

"Не виждаме кардинални промени, които да са различни. Силно сме притеснени от факта, че в този бюджет се правят промени в множество закони без необходимото обществено обсъждане, а засягат милиони български граждани. Това, което касае пациентите - не видях нито веднъж да се споменава името на пациентите, липсват, а заявявате, че искате да работим заедно, да правим реформи", разкритикува и д-р Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация. "Пациентите са представени като обекти на здравната система, които щели да имат достъп до здравното досие", негодува още Хасърджиев.

"Не е 18 млн., а е 11 млн. увеличението на нашия бюджет", коригира Ананиев шефа на съсловието на джипитата д-р Любомир Киров. И той разкритикува направените куп важни промени през преходните разпоредби. "Не ни учете на медицина, гледайте цифрите, БЛС е изтласкан отвсякъде. Това е будеща притеснение тема", добави д-р Киров. Бюджетът на Здравната каса за догодина бе харесан от работодателите и фармацевтите, с някакви по-малки забележки от вторите.

Според сметките на Ананиев в Касата ще се налеят с 490 млн. повече за 2019 г. Освен от ДПС, и от ГЕРБ ще направят промени между първо и второ четене, основно в планираните поправки в много закони през преходните разпоредби.

По неофициална информация вероятно парламентът няма да приеме предложението на здравния министър депутатите да  решават за разкриването на нови болници. Вероятно щяло да отпадне и планираното от МЗ прелицензиране на болниците и личните лекари за следващата година.

Водещи

Най-четени