Приютът за кучета в Горни Богров отваря врати в края на месеца 12.10 | 14:11

Той ще приюти около 1000 четириноги

От Ралица Стоянова

В края на октомври ще бъде готов първият етап от изграждането на приюта за кучета в Горни Богров. Това коментира пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери хода на изграждането му, информира БТА.

Това е първият приют за бездомни кучета от отворен тип, който ще приюти около 1000 животни, посочи Фандъкова. Тя съобщи, че приоритетно ще се настаняват кучета от глутници и агресивни животни.

Стойността на първия етап от проекта е 1,38 млн. лева. Строителната площадка на обекта е открита на 10 август тази година. Изпълнителят на проекта е фирма "Нивел ".

Столичният кмет посочи, че приютът в Сеславци ще продължи да функционира, но в него основно ще се правят кастрации. В момента седмично се кастрират между 15 и 20 кучета, каза Фандъкова.

Тя обяви, че предстои отварянето на ценовите оферти за изграждането на втория етап от приюта в Горни Богров, който също ще е за около 1000 кучета. Манол Нейков, директорът на "Екоравновесие", съобщи, че 19 от кучетата от глутницата в "Малинова долина" поетапно ще бъдат осиновявани.

Българската агенция за безопасност на храните е оттеглила предписанието, че те са агресивни. Германска неправителствена организация за защита на животните вече е изявила желание да осинови кучетата.

По статистика на Столична община бездомните кучета в София са около 9 хиляди.

В края на март бездомни кучета нападнаха жестоко проф. Ботьо Тачков. Той почина няколко дни след това.

Водещи

Най-четени