Пробация за жители на Катуница, увредили имущество на Рашкови 14.05 | 10:56

Васил Николов и 20-годишният Веселин Начев са увредили един от автомобилите им

От Кремена Бедерева

Асеновградският районен съд наказа с пробация жители на Катуница, за това, че са увредили имущество на фамилия Рашкови по време на събитията в селото, предаде Радио "Фокус”-Пловдив.

Събрани са достатъчно доказателства, че лицата Васил Николов на 35 години и 20-годишният Веселин Начев са увредили един от автомобилите на Рашкови. Между тях и прокуратурата е било сключено споразумение, което днес (14 май) съдът одобри.

Наказанието е индивидуално за двамата като срок – пробация от една година за Васил и шест месеца за Веселин. Наказанието е съобразено с вида на престъплението и с данните относно дейците.

Васил е осъждан и преди това за тежки умишлени престъпления, каза прокурорът по делото Димитър Манов. Ищците - фамилия Рашкови нямат имуществени претенции към двамата.

iNews припомня, че в края на септември миналата година в пловдивското село Катуница избухнаха размирици, като домът на Рашкови беше подпален от искащи справедливост разгневени хора. Причина за ескалиралото напрежение стана убийството на 19-годишния Ангел.

Кирил Рашков или известният като цар Киро бе задържан няколко дни след убийството на 19-годишния Ангел от Катуница.

По-късно Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Кирил Рашков.

Рашков беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница, област Пловдив се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал. 3 от НК.

Окръжният съд е приел за неоснователно възражението на защитата за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила при оценката на събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

Рашков трябва да плати на двамата обезщетение в размер на по 2 000 лева за претърпените неимуществени вреди от престъпленията. Решението на Пловдивския окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.

В края на февруари пък на цар Киро бе повдигнато обвинение за проявено дръзко хулиганство - показване на неприличен жест - среден пръст, на публично място. 

След едно от заседанията на Районния съд в Асеновград, на излизане от сградата, Кирил Рашков демонстративно показа среден пръст към насъбралото се множество от жители на Катуница. Няколко часа по-късно прокуратурата се самосезира от видеоматериал.

За такова престъпление законът предвижда до 2 години затвор или пробация.

Водещи

Най-четени