Пробутват ни „дизайнерска" дрога вместо Екстази 09.12 | 15:02

В последните години у нас са навлезли 4-5 нови вещества

От iNews.bg

Според най-новите доклади проблемът с масовото разпространение на наркотици на Стария континент става все по-сериозен. В последните години се наблюдава бум на така наречената "дизайнерска" дрога, сочат данните от изследванията. А ето и каква е причината за това!

Оказва се, че все по-често почитателите на стимулантите си купуват "дизайнерска" дрога, мислейки си, че се снабдяват с някой от популярните опиати. Това е основният проблем в Европа и България, обясни д-р Борислав Станчев, главен експерт в дирекция "Превенции" към община Варна.

"Човек мисли, че си купува "Екстази", но всъщност си е купил пакетирано и оформено като познатата таблетка, ново наркотично вещество, което имитира ефекта на "Екстази". Така, ние можем да разберем каква субстанция е била продадена само след специален лабораторен анализ", разказа Станчев пред БНР.

През последните две години у нас са навлезли 4-5 нови вещества. Всички те са маскирани като някой от познатите наркотици. Особеното обаче е, че тези "дизайнерски" субстанции са доста по-опасни и токсични от оригиналите.

"Давам един пример от началото на годината в Полша. По време на някакъв музикален празник младежите започват да взимат "Екстази", но тъй като са свикнали с този наркотик, първата таблетка, няма очаквания ефект. Решават да вземат още по една, след което по-голямата част от тях се озовават в токсикологията, а някои умират. Причината е, че всъщност в таблетките не е имало "Екстази", а е имало един нов синтетичен наркотик от групата на катиноните, който е с изключително нисък праг на токсичност", обясни експертът.

Водещи

Най-четени