Проверените електромери са почти без грешка 13.02 | 17:08

Само при един е отчетено отклонение от 1%

От Ралица Стоянова

При един от трите електромера, проверявани в Българския институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, е отчетено отклонение, показаха резултатите от проверки. 

Отклонението е от 1%, информира ръководителят на института Димка Иванова, цитирана от агенция "Фокус".

По повод разразилото се обществено недоволство срещу високите сметки за ток и обвиненията в неправомерно завишени фактури вчера експертите свалиха три електромера на граждани с оплаквания.

Това стана в присъствието на медиите и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

През изминалата година са подадени заявки за 6700 експертизи, а през 2011 г. експертизите са били 8000. Две трети от направените експертизи са служебни, а останалите - по жалба на граждани. В около 5% от случаите от втория вид има установени отклонения.

Междувременно от Гражданското движение "Днес" съобщиха, че стартират от днес кампания на безплатни консултации по въпросите, свързани с електроразпределителните, топлофикационните и ВиК дружествата. Целта е хората, които смятат, че получават завишени месечни фактури или се чувстват излъгани по някакъв друг начин, да потърсят правата си.

Ангажираните доброволци юристи ще отговарят целодневно са на разположение на гражданите, включително в събота и неделя. Адресите и телефоните на приемните във всеки град са публикувани на сайта на движението. 



Водещи

Най-четени