Проверка: На Слънчев бряг не признават касови бележки и трудови права 20.07 | 17:37

Търговците масово укриват доходи, работодателите поголовно не заплащат труда

От iNews.bg

Неиздаване на касови бележки и неплащане на извънреден нощен труд – това са двете най-чести нарушения, които собствениците и управители на заведения в курорта "Слънчев бряг” допускат. Това показват съвместните проверки на Националната агенция за приходите (НАП) и Главната инспекция по труда през юни, предаде БГНЕС.

Данните са изнесени от министъра на финансите Владислав Горанов и на социалната политика - Зорница Русинова.

1259 проверки на търговски обекти са извършени на територията на НАП-Бургас през юни месец тази година, като са наложени административни наказания за 161 900 лв. Само за периода 17-19 юни в Слънчев бряг са извършени 103 проверки и са наложени глоби за 52 500 лв.

През новия летен туристически сезон за първи път се прилага програма с превантивна цел т спрямо търговци, които допускат отклонение от облагане на оборота, посочи Горанов. За първи път служители на НАП в униформено облекло извършват проверки на търговските обекти съвместно с органите на МВР. Целта е извършването на пълен мониторинг на движението на хранителните стоки, алкохола, цигарите, както и контрол върху свързаността на фискалните устройства със сървърите на НАП.

"При контролните действия на съвместните екипи се събират и данни за собствениците на луксозни леки автомобили”, допълва Горанов.

През юни месец на територията на Бургаска област Главната инспекция по труда е извършила проверки на общо 269 обекта, 131 от които на територията на Слънчев бряг. Най-честите нарушения са: незаплащане на нощен труд, неплащане на допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, липса на график за работа, липса на инструкции за безопасна работа, липса на сключен и регистриран в НАП трудов договор, неосигуряване на междудневни и междуседмични почивки, докладва и Русинова.

В същото време собственици на заведения в най-големия ни курорт изразиха недоволство от масовите проверки и призоваха властите да бъдат дискретни при извършване на контролната дейност, за да не създават дискомфорт на туристите и клиентите. Отправени бяха твърдения, че платежоспособни българи вече са преустановили посещенията на популярни нощни заведения в Слънчев бряг.

 

Припомняме, че проверките на контролните органи бяха засилени след гангстерската стрелба в заведение в курорта на 8 юни, когато имаше убит и тежко ранен.

Водещи

Най-четени