Проверка оневини скандалната лекарка от Вакарел 23.03 | 10:45

Заради нехуманно и неетично поведение десетки жители на Вакарел поискаха нов лекар

От Теодора Кокаланова

Вече повече от месец продължават оплакванията за смущаващо отношение на личния лекар д-р Чобанова от Вакарел към пациенти. Според разкази на потърпевши единствения личен лекар в града отказва прегледи и направления. След като заради отношението й стотици се включват в подписка срещу нея, д-р Чобанова слага бележка пред кабинета си, от която става ясно, че ще преглежда само "доволните". 

82-годишна жена беше оставена последна, след като приключат всички прегледи на другите пациенти. Седмица по-късно майка се оплака, че д-р Чобанова е ударила детето й. 

Десислава е момичето, което инициира подписка срещу единственото джи-пи във Вакарел. Разказа, че цял месец д-р Чобанова отказва да прегледа баба й. Пациентите, подписали подписката на "недоволните", могат да бъдат приети за пациенти само след личен разговор с Чобанова и получаване на изричното й съгласие. 

Седмица след това в кабинета на д-р Чобанова последва ново напрежение – майка твърди, че ударила детето й по бузата. Това бе и причината десетки жители на Вакарел поискаха нов лекар. 

"Аз съм убедена, че си върша работата, така както мога. Спазвам правилата, не считам, че съм нарушила правото на някого да бъде преглеждан", заяви от своя страна д-р Чобанова. Тя отрича и да е ударила детето.

През последния месец д-р Чобанова беше проверена от Регионалната здравна каса, от Здравното министерството, от етичната комисия на Българския лекарски съюз, както и от Сдружението на общопрактикуващите лекари, чийто секретар е тя. Инспекторите на Здравната каса откриха две нарушения. Що се отнася до бележката на вратата на лекарката - тя се оказва неуловима за нито една институция. 

Две седмици след това в официалното си заключение етичната комисия на Лекарския съюз не откри нито едно нарушение в работата на Чобанова. Нарушение няма и според Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според Здравното министерство пък единственото нарушение на д-р Чобанова е липсата на регистрация на кабинета във Вакарел, предаде Нова телевизия. 

Водещи

Най-четени