Проверки в осем интерната заради случая в Стралджа 27.09 | 18:14

Уволнените отричат да са посягали на децата, но те посочват с детайли кой ги е бил и защо

От Елица Елефтерова

Социалните служби започват проверки в 8-те социално педагогическите интерната в страната. Причината е скандалният случай с бити деца в дома в Стралджа.

По случая от Държавната агенция за закрила на децата са провериха случай и вече тече разследване на прокуратурата в Ямбол.

Заради обвиненията в побой директорът на интерната в Стралджа е сменен и децата вече са спокойни. Няма ги и тримата охранители и възпитателя, които по техни думи са били най-жестоки във възпитанието с пръчка, съобщава bTV.

Уволнените отричат да са посягали на децата, но когато в началото на месеца психологът Кристина Георгиева е изпратена на изненадваща проверка в дома, тя чува детайли за това къде са прибрани пособията за наказание, кой ги ползва и защо. До днес децата твърдят, че оръжията за възпитание все още са си на мястото.

След разговори с децата психологът заключава, че боят в интерната не е бил инцидентен, а системен. Настоящият директор на дома обаче няма такива данни, въпреки че доскоро е бил преподавател. Разследването трябва да даде категоричен отговор на въпроса - изтезавани ли са децата.

Водещи

Най-четени