Проверките за синьото мляко, гарнирано с отрова за гризачи, продължават 12.03 | 19:34

Много от децата не посетиха занятията в детската градина

От Теодора Кокаланова

Всички деца в Асеновград, пили от съмнителното синьо мляко, са в добро здравословно състояние. Това потвърдиха лекари и токсиколози. Детската градина не е затворена, но остава обект на проверки от полицията, прокуратурата и общината. 52 деца от групите в асеновградската градина "Слънце" не дойдоха на занятия. В менюто в закуската на градината отсъстваше млякото. 

Всички съдове и цялото количество, за което се предполага, че е заразено с отрова за мишки е иззето от полицията. Експерти на агенцията по храните и токсиколози изследват на място условията, при които се приготвя храната. Според Росица Райчева от РЗИ Пловдив трябва да се завиши контрола в кухненския блок. "Необходима е ежедневна, качествена дезинфекция на плотовете и съдовете", смята тя.

От фирмата доставила отровата за гризачи заявиха, че са изпълнили изискванията, според които гранулите се поставят в складови помещения. Млякото не може да се замърси от мандрата до кухнята на градината – заявиха собственикът на млекопреработвателното предприятие и транспортната фирма, доставила опаковките с мляко.
Директорът на детска градина "Слънце" Лидия Захариева заяви, че се чувства задължена да доведе нещата докрай, за да бъдат наказани виновните. "Тогава ще преценя дали трябва да прекратя кариерата си", отбеляза Захариева. Кухненският блок и складовете на градината вече са дезинфекцирани. Полиция, прокуратура, Агенцията по безопасността на храните и токсиколози продължават проверките, предаде БНТ. 

Водещи

Най-четени