Проверяват вменяема ли е майката на стрелеца от Лясковец 27.03 | 22:17

По време на разпитите разследващите се усъмнили в психичното ѝ здраве

От Цанка Донкова

Районната прокуратура в Г. Оряховица е поискала принудителни медицински мерки по чл. 155 от Закона за здравето за Стефанка Савова. Тя е майка на Петко Савов от Лясковец, който на 14 март се барикадира в дома си, уби полицая Емил Шарков и рани други трима. 76-годишната жена бе неотлъчно до сина си в барикадираното жилище, когато Петко откри огън по баретите.

Стефанка бе арестувана и разпитвана в РПУ-Горна Оряховица. Няма повдигнати обвинения към нея в момента и засега тя е само свидетел по образуваното досъдебно производство за убийство на полицай. По време на разпитите обаче разследващите са се усъмнили в психичното състояние на Стефанка и способността да дава обективни показания.

Тя е изслушвана и от трима психолози и психиатри, според които били психиатрична експертиза може да се направи само в стационар на подходящо здравно заведение. Окръжната прокуратура в Търново е изпратила материалите с разпита на Стефанка, на колегите си в Горна Оряховица с искване да бъде направена проверка. Тя е възложена на прокурор Галя Николова.

Обвинителката е стигнала до извода, че е необходимо принудително настаняване на бабата за освидетелстване в психиатрия. Внесено е и искане в горнооряховския съд. Заседанието е насрочено за 2 април. На Стефанка е връчена призовка за процеса, като е дала устно уверение, че ще се яви. В случай че промени решението си, съдът е готов да изиска принудително довеждане.

Още през 2012 г. прокурор Николова е внесла искане за принудителни медицински мерки към сина Петко Петков. След като повече от месец Съдебна охрана и полицията не намират начин да го доведат в съдебна зала, делото е прекратено от съдия Златина Личева.

Към момента жилището на Петко и Стефанка още е запечатано. Възрастната жена е настанена в приюта на пастор Христо Благинов в Евангелската църква в Горна Оряховица.

В сряда тя поискала да влезе и на една от службите на евангелистите. Мълчалива е и при престоя си в трапезарията и дневните. Била разтревожена и тихо си поплаквала особено в понеделник, когато видяла по телевизията как преместват сина от реанимацията на търновската болница в лечебницата на софийския затвор.

Петко Петков също бе ранен при спецакцията. Той претърпя животоспасяваща операция и 11 дни се възстановява в областния стационар под охрана. Миналата седмица майка му е направила опит да го види, но той е бил неуспешен.

Убиецът също не спирал да пита за майка си. Според данни от разследването двамата били изключително близки, допълва в. "24 часа".

Водещи