Проверяват водоемите и речните диги в Северозападна България 14.02 | 07:44

Във Видинско повечето от язовирите са замръзнали

От Кремена Бедерева

В Северозападна България се проверяват всички водоеми и речни диги; във Видинско повечето от язовирите са замръзнали.

В трите области на Северозападния район за планиране - Видин, Враца и Монтана, областните управители са издали заповед за своевременни проверки и системно наблюдение на всички язовири, съобщиха от пресслужбите на областните управи. Видинското хидротехническо звено на "Напоителни системи"- клон Мизия, стопанисва 8 язовира, сред по-големите са Рабиша, Кула, Полетковци, Дреновец.

Засега са свободни между 40 и 70 процента от обемите на тези 8 язовира, които към 13 февруари са изцяло или частично замръзнали. Специалисти-надзорници наблюдават състоянието на съоръженията, в които се извършват периодични проверки и контролирано източване.

Наблюдаваните язовири във Видинска област са почти празни, много под максималните си обеми, единствено повече вода има в язовир "Божурица", но той не представлява заплаха, категоричен е областният управител на Видин Пламен Стефанов, който е и председател на Кризисния щаб. На този етап водата на дунавските диги е под така наречената пета на дигата, обясни той за БТА.

Със заповед на областния управител на Видин е забранен достъпът на малолетни и непълнолетни лица до водоемите и замръзналия бряг на р. Дунав, с цел недопускане на инциденти. Над 70 процента е ледоходът по река Дунав в първия й български участък от с. Връв до Видин от км 845 до 790, а водното ниво на реката е сравнително ниско за сезона, много под два метра, уточняват специалистите.

Видинското звено към "Напоителни системи" - клон Мизия, започна системно да следи състоянието и водното ниво на язовирните съоръжения, които стопанисва. Кметовете на общините от областта и ръководителят на звеното са длъжни да подават информация на 2 часа, а в случай на бързо изменение на обстановката, или когато е необходимо - по всяко време, на Оперативния комуникационно-информационен център.

Информацията се обобщава и подава на ОД на МВР-Видин. Състоянието на дунавските диги, които са земно насипни и бетонни, е стабилно и е осигурено постоянно електрозахранване на всичките помпени станции, уверяват експертите. Критичните места при високи Дунавски води за Видин са - при входните врати на замъка "Баба Вида", крепостната стена и "Телеграф капия".

При ниво на р. Дунав над 840 см се наводнява отсечката Рациария - Арчар на второкласния път за София. Преди три години е изградена трайна защитна завеса край километър 796 на реката в района на бъдещия Дунав мост 2. Не съществува опасност от заливане при повишаване нивото на река Дунав в този район. Испанската фирма ФСС, която строи моста, е изградила сериозно съоръжение в този участък с цел надеждна защита на дигата.

Защитната дига край река Дунав от района на Гребната база край Видин до село Кошава е в много добро техническо състояние. Проверени са и останалите диги край Видин и е констатирано, че всички са в добро техническо състояние. Фирма "Напоителни системи" стопанисва общо 97 километра земно насипни и бетонни дунавски диги и корекции на реки, които предпазват района от високите води на Дунав.

Дунавските защитни съоръжения предпазват от високите нива на реката 96 000 дка земеделски земи, населението на град Видин и още 12 населени места. В този район са разположени 8 отводнителни помпени станции, които спомагат за изхвърляне на подпочвените води, които се появяват при високите нива на Дунав.

Водещи

Най-четени