Проверяват дома в Страхилово за насилие над деца 15.01 | 19:15

Проверката е назначена след статия в италианската преса за сексуални посегателства

От Диана Цветкова

Извънредна проверка в назначена в Дома за деца, лишени от родителски грижи, в село Страхилово след скандалните разкази на осиновени в чужбина деца за сексуални посегателства в български дом.

Проверката е назначена от Държавната агенция за закрила на детето и продължава втори ден, уточни директорът на дома Светла Петрова пред БТА.

По думите ѝ има съмнения, че е възможно децата, осиновени в Италия и разказали за насилието, да са от дома в Страхилово. При излизането на информацията в италианското сп. " Еспресо" се съобщаваше единствено, че домът е близо до София.

"Не идентифицирам в описанието на децата, изнесено по медиите, това да се е случвало тук", категорична е Петрова.

Директорката допълва, че в селото и околностите няма нито дискотека, нито барове, където биха могли да са извършвани блудствени действия с децата, както писа италианската медия.

По думите ѝ децата, които се отглеждат в дома, са на възраст от 2 до 11 години, тъй като само за тази възрастова група има осигурени начални и предучилищни педагози. В дома се възпитават 52 деца.

Само за последната година 10 от децата са били осиновени от италиански семейства и това е причината за проверката, смята Петрова.

Според медиите на Ботуша деца от социален дом в България са били насилвани пред очите на възпитателите си. Те са ставали жертва на възрастни педофили, които са ги заставяли да проституират в намиращ се наблизо дискотека.

Водещи

Най-четени