Проверяват държавната субсидия за независимите депутати 02.09 | 10:49

Одитът ще обхване субсидиите, пренасочени от депутати към партии

От Олга Андреева

Парламентът прие с единодушие решение да се възложи на Сметната палата да извърши одит за законосъобразността на определянето и отпускането на допълнителната бюджетна субсидия от партиите, към които независимите народни представители в 41-то Народно събрание са декларирали принадлежност.

Срокът на проверката ще е до 30 октомври, уточни БТА. Одиторите ще проверяват как Министерството на финансите е определяло и разпределяло  субсидията в периода от 5 юли 2009 г. до 30 юни 2011 година. 

Депутатите задължиха Сметната палата да предостави на парламента докладите за извършените одити на политическите партии за 2010 г.

Предложението за приемането на това решение направиха от Синята коалиция, като под искането са се подписали 57 народни представители от почти всички парламентарни групи, посочи при представянето му Иван Иванов (СК). 

iNews припомня, че скандалът със субсидиите на независимите народни представители избухна през юни 2011 г. Той е свързан с т. нар. "декларирана принадлежност". На практика, без депутатите да се присъединят към друга парламентарна група, единствено декларирайки принадлежност към нея, те могатж да ѝ прехвърлят полагащата им се субсидия.

Проблемът е съществен, като се има предвид, че независимите народни представители в настоящия парламент са със статут на четвърта по многобройност сила (18 души). Според изчисления на депутатите един народен представител получава около 160 000 лв. субсидии годишно.

Водещи

Най-четени