Проверяват и производителите на растителни масла 20.10 | 13:33

БАБХ ще обръща внимание на произхода и качеството на използваната суровина

От Кремена Бедерева

Българска агенция по безопасност на храните започва масирани проверки на обектите за производство и бутилиране на растителни масла на територията на цялата страна, съобщиха от БАБХ.

При проверките особено внимание ще се обърне на произхода и качеството на използваната суровина, контрола на използваните опаковки и капачки за бутилиране на олиото (наличие на декларация за съответствие, съгласно Регламент (ЕО) 1935/2004 и Наредба №2/2008 г. за материалите и предметите от пластмаса, предназначени за контакт с храни).

От агенция ще следят и за наличие на технологична документация; наличие на програми за контрол на готовата продукция; съответствия с нормативните изисквания за етикетирането.

При установяване на несъответствия и нарушения, Българска агенция по безопасност на храните ще предприеме законоустановените мерки. Проверките ще продължат интензивно до 26 октомври 2011 г.

iNews припомня, че досега БАБХ направи проверки на всички предприятия, произвеждащи газирани и негазирани безалкохолни напитки, натурални сокове и напитки от плодове.

Проверките продължиха до 12 октомври 2011 г. и бяха извършвани съвместно с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

От 1-ви април до 16-ти септември агенцията извърши масирани проверки по морските курорти. За този период инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните – Бургас, Варна и Добрич извършиха 8589 проверки (извън регулярния официален контрол) на обекти от търговска мрежа и обекти за обществено хранене, туристически обекти, предлагащи оферти all inclusive, обекти за търговия на дюнери, сандвичи, закуски, сладолед, подвижни и временни обекти за кетъринг.

Проверяваха се и обектите за търговия на едро и дребно, обектите за обществено хранене, както и временни и подвижни обекти (колички и машини) за продажба на сладолед на улицата.

За периода 1 юли – 14 юли инспекторите извършиха 1455 проверки в обекти от търговска мрежа и обществено хранене, складове за съхранение и търговия с храни, временни и подвижни обекти за продажба на сладолед.

 

Водещи

Най-четени