Проверяват конкурса за „златния гьол“ 05.04 | 11:22

Глобяват фирмите за конското месо с по 10 бона

От Десислава Маданска

Вътрешна проверка ще нищи как е проведен конкурса за инсталациите за дезинфекция и събирането на такси за обеззаразяване на входа на България от Турция на ГКПП "Капитан Андреево". Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов пред Нова телевизия. Причина за прозвището "златния гьол" бяха различни скандали в миналото, свързани с подозрения за отклоняване на средства.

Войнов обясни, че договорът с фирмата "Пи Еф Си" е бил прекратен не само заради високия обществен интерес, а и заради съмненията, че има злоупотреби .

Той бе категоричен, че държавата не дължи никакви неустойки на фирмата, тъй като в договора е посочено, че при прекратяването му едностранно, се заплащат само направените инвестиции. Вложения обаче не били направени, тъй като компанията стопанисвала "гьола" едва от една седмица.

Адвокатът на фирмата Виктор Рашев заяви, че не са верни твърденията на шефа на агенцията, че компанията не е направила никакви инвестиции. Само за софтуер са похарчени 150 000 лв., заяви Рашев.

Ветеринар №1 бе категоричен, че фирмата не е правила никакви вложения, тъй като е направена проверка на място и експерти са описали всичко налично.

Според него други такива обекти няма. Преди е имало по всички граници, но те били затворени. "Гьолът" при "Капитан Андреево" се наложило да бъде отворен спешно заради заболяването от шап, предизвикало тежка ситуация в Турция.

Относно скандала с конското месо Войнов коментира, че от 100 изпратени проби, само 8 са дали положителен резултат. Те били с около 10-20% съдържание на конско месо. Миналият месец стана ясно, че две български фирми са произвеждали колбаси, в които има конско вместо телешко месо. Предприятията ще бъдат глобени с по 10 000 лв.

По повод решението на Върховния административен съд да отмени наредбата на земеделското министерство, която регламентира изискванията към млечните продукти, Войнов посочи, че това може да доведе до спад на изкупната цена на млякото. Бившият министър Мирослав Найденов забрани на едно място да се произвеждат сирене от мляко и продукт от палмово масло, това да е изрично упоменато на етикетите, както и стоките да стоят на различни щандове.

Ако наредбата бъде отменена, означава, че на етикета ще пиша кашкавал, сирене, мляко, а вътре да има растителни мазнини, каза шефът на агенцията. Все пак се чака решение на втора инстанция, добави той.

Водещи

Най-четени