Проверяват месото за вредни остатъци и антибиотици 04.11 | 20:21

Антибиотикът се влага в захранките на птици и на други животни

От Елена Коцева

Започват проверки за антибиотици в месото, като всички продукти от животински произход ще бъдат проверявани и за наличие на вредни остатъци.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че в службите се получават сигнали за третиране на животните и най-вече на пилетата с антибиотици.
Според уверенията на министър Найденов на този етап няма "нищо обезпокоително".

Антибиотикът се влага в захранките на птиците и остатъци от него се натрупват в месото. Вече са взети няколко проби, които ще бъдат анализирани в централната лаборатория на ДВСК.

Освен това ще бъдат проверявани и търговците на месо и месни продукти, тъй като други оплаквания са, че се инжектират течности, които увеличават теглото на месото, и по този начин потребителите също биват измамени.

iNews припомня, че още при въвеждането на стандарта „Стара планина“ ветеринари предупредиха, че това няма да бъда гаранция за качество.

Държавният стандарт за продукти от свинско, говеждо и пилешко месо "Стара планина" гарантира, че колбасите, които купуваме, са направени от месо, а не от субпродукти и соя.

Заради липсата на контрол върху отглеждането на животните, крайният продукт, който се предлага на пазара, остава без 100%-ва гаранция за качеството, тъй като животинските продукти са богати на антибиотици и хормони.

Освен антибиотици за по-бърз растеж и трупане на маса, месото дори и от дребните производители не е гарантирано като качество, тъй като често стопаните лекуват животните си сами. Така животните поглъщат различни лекарства и в различни количества. 

Ветеринарните аптеки продават лекарства директно на фермерите, а ние поглъщаме всичко, което животното е консумирало - от антибиотици до хормони.

Докато няма добър мониторинг, съществува и друга опасност - 60% от заболяванията при животни могат да се предават и върху хора.

Водещи

Най-четени