Проверяват нападателя за наркотици 19.01 | 15:08

Октай Енимехмедов е откаран във ВМА, където ще му бъдат направени изследвания

От Кремена Бедерева

"Трудно ми е да преценя, няколко изречения разменихме, имаше кръв по лицето му. Разпоредих да бъде изпратен за медицинско изследване. Каза ми неговата версия, но няма да я споделя каква е тя."

Това каза градският прокурор Николай Кокинов, който пристига в НДК. Той не даде много подробности за нападателя на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Лидерът бе нападнат по време на националната конференция в НДК, като нападателят насочи пистолет срещу него.

Градският прокурор пристигна в НДК, като първите му думи бяха: "Все още не се зная нищо, току-що паркирах, както се казва – от вкъщи идвам. Нищо не съм гледал. Обадиха ми се по телефона."

От своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов, който също пристигна в НДК по разпореждане на премиера Бойко Борисов, каза, че нападателят е живеещ по адресна регистрация в Бургас. 

През 2010 г. в Кюстендил е имал административна глоба за притежаване на наркотични вещества.
През 2011 г. - е оказал съпротива на органите на властта. Има прояви за грабежи и хулиганство, каза Цветанов.

Назначени са експертизи. Взети са кръв и урина, за да може да се види дали има наличие на наркотици в организма, каза Цветан Цветанов.

Тепърва ще се правят експертизи, за да се дадат техническите параметри на оръжието, с което е стреляно. Практиката е показала, че от газово оръжие не би могло да стане убийство, освен ако не бъде преправено на бойно, но в случая говорим за газово оръжие, допълни Цветанов.

"Към настоящия момент - изясняваме всичко, свързано с нападателя неговите връзки и дали е споделял намеренията и мотивите си с неговите близки връзки, върху което колегите от Бургас работят.

Установено е, че баджът, който е притежавал, е от младежката конференция през ноември 2012 г.; дали е бил делегат, симпатизант или член на тогавашната конференция”, добави Цветанов.

Същевременно няколко делегати на конференцията потвърдиха, че Доган е в добро състояние, прегледан е.

А нападателят Октай Енимехмедов, след инцидента е откаран във ВМА, където ще му бъдат направени  изследвания. Това каза за БТА ген. Стоян Тонев, началник на  лечебното заведение.

Предстои да се направи консултация с  психиатър. След около час ще има по-голяма яснота за състоянието на пациента.

В района на НДК е засилено полицейско присъствие. Вътре в сградата делегатите на Осмата национална конференция на ДПС бяха призовани да опразнят залата, за да си свършат службите за сигурност работата.

Около НДК има полицейски патрулки и бусове на МВР, има и много полиция.

Предстои да стане ясно дали от 15.00 часа ще бъде подновена конференцията на ДПС.

Водещи

Най-четени