Проверяват от А до Я кой в НАП носи отговорност за изтеклите данни 26.07 | 14:41

Глобата на НАП ще бъде платена с нашите пари, обяви още Томислав Дончев

От iNews.bg

Глобата наложена на НАП заради източването на лични данни ще бъде платена от нашите данъци, потвърди пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев.

Вицепремиерът коментира и темата за африканската чума по свинете. Дончев участва в предварително планираното заседание на Съвета за развитие на Южен централен район, предаде БГНЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев определи пробивът в масивите на НАП като тежък киберинцидент. По думите му ситуацията е по-особена, защото приходната агенция е публична институция. А наложената глоба ще се плати от публичните приходи.

Една глоба се плаща от публичните приходи, т.е. от данъци. Само, че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители от най-ниското до най-високото ниво, и ще бъдат предвидени наказания. Само, че в момента приоритет е овладяването на ситуацията, заяви Дончев.

НАП вече се е свързала с близо 180 българи, за които има критично изтичане на данни, предлага им се помощ, каза още Дончев.

По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си, пише, че съм свързано лице със сина си, което едва ли е някаква новина. Има единният ми граждански номер, което не е добре, но все пак ЕГН-тата са защитена информация от две години. Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа, вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните, каза още вицепремиерът.

Той отново коментира, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните.

Ситуацията с чумата по свинете Дончев определи като много тежка. Огнищата са вече 22.

За нещастие много подходящ сезон за разпространение на заразата. Вземат се, бих казал, радикални мерки. Но един от проблемите, който имаме е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие. Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо ще бъдат мобилизирани допълнително, за да се осигурят карантинните мероприятия, заяви Томислав Дончев и добави, че трябва да бъдат взети всички мерки да се ограничи разпространението на заразата.

Водещи

Най-четени