Проверяват училище във Враца за "мъртви души" 21.06 | 17:07

Има нарушения при 9 от общо 79 ученици

От Петя Михайлова

Районната прокуратура във Враца се е самосезирала от публикации в медиите за фалшифициране на списъците на учениците в Помощното училище "Петър Берон" в града и започва предварителна проверка за престъпление по служба.

Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Камелия Трифонова, цитирана от БТА.

Преди дни Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ започна комплексна проверка на училището за деца със специални образователни потребности по сигнал, че в списъците с ученици фигурират "мъртви души".

Помощното училище е държавно, като за всеки ученик заради специфичните потребности по стандарт се полагат над 3000 лева.

Началникът на РИО Галина Евденова потвърди, че протоколът от проверката е готов и днес е изпратен в Районната прокуратура по нейно искане. Установено е, че действително има нарушения при съставянето на списъците на ученици, като става дума за 9 от общо 79 ученици. Някои от тях са регистрирани, че присъстват на учебните занятия, а в действителност не са стъпвали в училището повече от година, обясни тя. Нарушенията са извършвани от почти всички учители, а директорът не е упражнявал контрол върху тяхната дейност, допълни тя.

Директорът на училището е подал молба за освобождаване от работа в министерството на образованието, допълни началникът на РИО, като уточни, че след като бъде уволнен, той няма да бъде освободен от отговорност. Отговорност ще носят и педагозите, допуснали нарушения, каза още Евденова.

През следващите дни протоколът от комплексната проверка и събраните по случая материали ще бъдат предадени от районния прокурор във Враца на Икономическа полиция за предварителна проверка на нарушенията, включително и за извършването на финансови злоупотреби, добави говорителят на прокуратурата.

Най-четени