Проверяват хигиената в морските курорти с деца 15.07 | 15:45

Вторият случай на хранително натравяне на деца по Черноморието е от днес

От Петя Михайлова

Експерти заминават на проверка за хигиенното състояние на курортите покрай Черноморието, където са настанени деца, съобщиха от здравното министерство.

Причина за инспекцията са зачестилите случаи на инфекции в хотели с големи групи с малчугани. Проверката ще започне в понеделник от област Бургас. В нея ще участват епидемиолог и микробиолог от НЦЗПЗ. При нужда инспекцията ще продължи и на други места по Черноморието.

На 11 юли 21 деца от Русия и 10 от Украйна бяха приети в отделението по Инфекциозни болести към МБАЛ - Бургас с болки в корема, гадене и повръщане. Децата са били отседнали на хотел в Китен.

На 14 юли 2011 година 47 деца летуващи на летен лагер в град Обзор са потърсили лекарска помощ със съмнения за хранително натравяне. След медицинския преглед нито едно от децата не е хоспитализирано. След проверка, инспектори от ОДБХ – Бургас са възбранили и насочили за унищожение 133 килограма храни с непълни съпроводителни документи и липса на идентификационна маркировка и етикетировка. За нарушението е съставен акт за административно нарушение.

Взети са 23 проби от храни и 12 отривки (смивки) от кухненската посуда и ръцете на персонала, като резултатите ще са готови най-рано понеделник следобед.

Водещи

Най-четени