Провинция Долна Австрия ни подкрепя за Шенген 03.02 | 14:11

Това каза д-р Ервин Прьол, който се срещна с президента Плевнелиев

От Кремена Бедерева

Провинция Долна Австрия подкрепя България за присъединяването й към Шенгенското пространство. Това каза министър-председателят на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, който е на посещение у нас, след срещата си с президента Росен Плевнелиев, съобщава БТА.

По думите на Ервин Прьол тази подкрепа е "донякъде мотивирана и от малко егоистични причини", защото един от основните коридори за трафик на хора към Централна и Западна Европа преминава през територията на България, а членството на страната в Шенген ще позволи по-тясно и интензивно сътрудничество в борбата с такива проблеми.

Икономическите отношения, проектът "Горна Арда", развитието на р. Дунав като важен транспортен коридор, кохезионната политика са били сред темите, обсъдени на срещата между президента Плевнелиев и Ервин Прьол.

Проектът "Горна Арда" има сериозен, важен смисъл за България и правителството ще го движи напред, а президентът ще подкрепя, защото това е голяма инвестиция в един регион на страната, който е сравнително изостанал, каза Росен Плевнелиев.

Ервин Прьол посочи, че за Долна Австрия е от особено значение подкрепата на президента за по-нататъшното осъществяване на проекта "Горна Арда". Прьол отбеляза, че проектът е свързан с инвестиции в рамките на около 500 млн. евро и с него ще бъдат разкрити работни места за стотици хора през следващите години.

Водещи

Най-четени