Прогнози: Очаква ни инфарктен балотаж 11.11 | 09:53

Кой победи в дебата между кандидатите за президент

От iNews.bg

Може и страната ни да е на хиляди километри от Съединените американски щати, но кандидатите ни за президент взеха пример именно от тези от другата страна на Океана. Дебатът между Цецка Цачева и ген. Румен Радев, които отново ще премерят сили за подкрепата на народа, премина под знака на нападките, емоциите и сблъсъка на мнения. Двамата се изправиха един срещу друг в решаваща дискусия, продължила час и половина.

В крайна сметка според резултатите от анкетата на сайта на националната телевизия, където кандидат-президентите изложиха вижданията си за развитието на България, победител е подкрепяният от БСП бивш генерал. Кандидатът на ГЕРБ имаше трудната задача да обърне електоралните нагласи и така и не успя. Една от причините бе фактът, че при няколкото остри конфронтации между двамата се видя, че между тях няма принципни различния в политическите възгледи. Сблъсъкът беше между идеите за статуквото и промяната.

Междувременно агенция "Алфа рисърч" обяви прогнозите си за втория тур на изборите. Според тях Румен Радев ще получи 49.6%, а Цачева 39.1%. От отпцията "Не подкрепям никого" пък смятат да се възползват 11.3%.

Очаква се до урните да отидат приблизително 3.6 млн. души или 52.6%. Оказва се, че почти всеки пети от симпатизантите на кандидатите, които не успяха да се класират за балотажа, ще се въздържи да гласува, но като цяло се очертава висока активност.

Към момента Р.Радев успява да натрупа преднина най-вече благодарение на гласувалите в първия тур за П.Орешарски избиратели на ДПС, прибавяйки 90% от техния вот към потенциала си за балотажа. Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за И.Калфин и по 40 на сто от избралите К. Карачанов и В.Марешки, подчертава БГНЕС.

Цацева също успя да мобилизира допълнителна подкрепа, макар и по-малка. Тя идва от няколко групи – от избирателите на Трайчо Трайков (56% от тях са решили да гласуват за кандидата на ГЕРБ), Красимир Каракачанов и Веселин Марешки (по 25% от тях също застават зад нея). До момента Цецка Цачева практически не получава нищо от Пламен Орешарски и ДПС.

Двамата претенденти привличат допълнителна електорална подкрепа по силата на различни аргументи. В съотношение 3:2 Р.Радев се възприема като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и Б.Борисов, а в съотношение 2:1 – Ц.Цачева се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Две групи обстоятелства могат да повлияят върху нагласите на избирателите и да предизвикат динамика в оставащите до вота два дни:

Проведеният в деня на първия тур екзит пол на Алфа Рисърч показа, че 20 на сто от гласувалите тогава са взели решение кого да подкрепят през последните дни. Към момента 25% от решилите да гласуват избиратели все още не са избрали кой от двамата кандидати за президент ще предпочетат.

Аналогично, напълно възможно е до изборния ден броят привърженици на "не подкрепям никого" да се промени. Поради относително високия дял на тези гласоподаватели, динамиката сред тях може да предизвика скъсяване или нарастване на дистанцията между двамата кандидати за президент.

Водещи

Най-четени