Проговори собственикът на взривения цех в Горни Лом: Саботаж или външна намеса 07.10 | 18:31

Валери Митков не смята, че една мина може да доведе до такава трагедия

От Цанка Донкова

Собственикът на взривения цех в Горни Лом, Валери Митков, за пръв път проговори след трагедията, съобщава Нова телевизия.

При взрива загинаха 15 души, сред които и сина му. Според Митков обаче, версиите, които разследва прокуратурата не са правилни. Той смята, че завода е жертва на саботаж или външна намеса.

"Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, коментира Валери Митков и посочва, че не може да си представи кой е способен на това.

"Ужасно е, ужасно е. Не мога да си представя, кой болен мозък може да направи такова нещо”, допълва той.

Според него не е задължително този акт да бъде иницииран от цеха. "Това е можело да бъде инициирано, както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете”, обяснява Митков.

Той посочва, че няма идея защо точно на него се е случило това нещастие. "Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога”, категоричен е той.

Митков уточнява, че не може да опише с думи как се чувства. "Много боли, просто много боли. Има неща, които не могат с думи да се опишат. Нито той, нито останалите хора, трябваше по този начин да си отидат от този свят”, допълва той.

Митков обаче уточнява, че не е гневен, а по-скоро убит от мъка. "Не пожелавам на никого такова нещо. Родители да изпращат децата си от този свят. Няма по-ужасна трагедия”, казва още той.

Водещи

Най-четени