Продължава битката с пожара в Сакар планина 27.07 | 07:20

От местната служба обмислят вариант да поискат помощ и по въздуха

От Кремена Бедерева

Продължава битката с пожара в Сакар планина, който пламна вчера (26 юли). Някои огнища са локализирани, но други продължават да бушуват, съобщава bTV.

Ирена Узунова, областен управител на Хасково съобщи, че няма опасност за хората. "Нощта ни пощади с падането на температурите, а и вече няма вятър", успокои тя. Очаква се да пристигне техника за гасене на пожара, но тази нощ няма развитие на огъня.

Заради трудния за гасене терен и силния вятър огънят е обхванал широколистна гора. Опасност за населението няма. Причината за инцидента е пламнал трактор, докато работел на полето.

През нощта пожарникарите се бориха с огъня, обхванал голяма площ гори, сухи треви и пасища.

За да не влезе огънят в селата, тежки машини от мините цяла нощ правеха просеки, широки колкото пътно платно. И горските до късно останаха да бранят гората от огъня, но въпреки усилията на няколко служби от две области, днес в борбата с огъня се включва и армията.

В района работят огнеборци, с десет пожарни автомобила на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и работници от горското стопанство с 4 високопроходими автомобила и четири водоноски.

Две верижни машини от ТЕЦ "Марица Изток” правят просеки, за да ограничат развитието на пожара към гората. Огъня гасят екипи на ГДПБЗН от Хасково, Тополовград, Харманли, Гълъбово, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол и Елхово.

Това не е първият голям пожар в Сакар. Преди няколко години пастир за малко не изпепели планината, а огънят, който тогава влезе и в селата, взе две жертви, роднините им започнаха съдебна битка с хасковската пожарна.

Затова сега от местната служба обмислят вариант да поискат помощ и по въздуха.

До момента огънят е изпепелил над 3 000 дка площ. В гасенето участват 150 пожарникари и доброволци. Овладяването на стихията беше затруднено от силен вятър.

Водещи

Най-четени