Продължава борбата с пожара край турската граница 23.08 | 08:05

20 000 дка обхвана през нощта големият пожар в Свиленградско

От Кремена Бедерева

20 000 декара площ обхвана през нощта големият пожар в Свиленградско. Огънят бушува близо до границата с Турция от вчера следобед. Стихията беше спряна на метри от къщите в село Равна Гора.

През цялата нощ около 50 огнеборци от няколко области се бориха с пожара, обхванал огромна площ между 5 свиленградски села.

"Благодарение на помощта по въздух и на стотиците доброволци огнеборците спряха огъня, преди да стигне до последните къщи в Равна гора. През нощта обаче продължи да гори на фронт от 8 километра", каза комисар Николай Вълчев, началник на ОУ ПБЗН-Хасково. "По склона на планината пожарът се развива много бързо, когато има вятър", допълни той.

"Пожарът още не е локализиран. Няма опасност за населението. Направили сме заявка за хеликоптер. Като цяло площта на огъня не се е разраснала много, тъй като времето беше тихо. Не се налага евакуация на населението, въпреки че извадихме възрастните хора от домовете им за по-голяма сигурност. Но това беше с превантивна цел. Хората вече са по домовете си", сподели Вълчев пред Нова телевизия.

Той не можа да даде прогноза кога ще бъде изгасен огънят.

Сигнал за пожара на спешния телефон е подал бившият кмет на най-застрашеното село Равна гора. Той остана с пожарникарите през цялата нощ, след като опасността за хората отмина.

"Изведохме хората от къщите, тогава се стреснаха, но им мина, сега няма опасност", допълни Костадин Деспов. Борбата с огнената стихия в Сакар планина близо до границата с Турция ще продължи и днес. В нея отново ще се включи хеликоптер.

Водещи

Най-четени