Продължава да расте броят на заразените от морбили в страната 01.06 | 09:45

Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

От iNews.bg

Продължава да расте броят на заразените с морбили у нас. Болните достигнаха 810 души, като над 90 процента от инфектираните с дребната шарка са деца от ромски произход. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Дарик Нюз.

Специалистът посочи, че епидемия нямаше да възникне, ако имунизационното покритие е било 95 на сто. Към настоящия момент обаче ваксинирани у нас са около 91 процента от населението.За сравнение д-р Кунчев припомни, че заразените тази година са десетки пъти по-малко спрямо инфектираните през 2010 година, когато страната пак достигна до епидемия от морбили.  

"В момента сме на шесто или седмо място като брой засегнати лица. Доста повече са случаите в Украйна, Румъния и Сърбия, Гърция, Македония, Франция, Великобритания, Германия. Така че определено не сме в челните редици, но пък в момента продължава да се развива епидемията. Тя започна от Благоевградско, там вече почти утихва, горе-долу така е и в София-област, където най-засегнати бяха Самоков и Ихтиман. Там броят на случаите също намаля. В момента е в разгара си в Кюстендил, в София. Вероятно тази ситуация ще се повтори и в други райони, а някъде вече и стартира - в Пазарджик, Перник. Така че следващите няколко месеца ще бъдем ангажирани с повече случаи на морбили. Ако имаме постигане на този заветен 95-процентен обхват имунизационното покритие, епидемии няма да възникват. Към момента обхватът е - за първата имунизация около 93%, а за втората е около 90%. Все пак не достигат тези 95%, а и той не е еднакъв. Ако това е средно за страната, е сравнително добре. Но има т.нар. "джобове", най-вече в ромското население, при които обхватът е по-малък. Затова и над 90 процента от случаите са при тях", посочи д-р Кунчев.

"Има процент и деца, които не са достигнали имунизационна възраст или до 13 месеца, там вече трудно можем да противостоим", допълни той.

Водещи

Най-четени