Продължава издирването на блокираните в Духлата пещерняци 05.12 | 13:01

Покачването на пещерните реки стана причина за инцидента край село Боснек

От Любомир Тасев

Три машини прокопават отвори в долния край на пещера Духлата за по-бързото й отводняване, съобщи началникът на областното управление на "Гражданска защита" в Перник Емил Бачев. Блокирани вътре остават седем души, сред които три деца.

Нивото на подземните реки се е повишило със 7 метра заради дъждовете, галериите са наводнени и бедстващите не могат да излязат.

Местното поделение на "Гражданска защита" се е включило в спасителната акция. БТА съобщи, че все още няма връзка с пещерняците.

По данни на спелеолозите, на входа на пещерата има вода, което затруднява по-нататъшното проникване, а мобилните телефони нямат обхват вътре.

Няма данни за състоянието на хората в пещерата, съобщи за Агенция "Фокус” Трифон Даалиев, началник на Аварийно-спасителния отряд към Българската федерация по спелеология. По думите му под земята се намират четирима мъже, две момичета на около 15-16 години и още едно момиче на 11 години.

Сред хората има и опитни пещерняци, но и начинаещи, уточни Даалиев.

Изпратен е спасителен екип, който да проследи как се променя нивото на водата. Обикновено то спада поне 3-4 дена след спирането на валежа.

Даалиев припомни, че преди години четирима души са били извадени след престой в пещерата от 96 часа.

Спасителите са намерили подземния бивак, но не е ясно дали пещерняците носят храна със себе си.

За инцидента станало ясно, след като те не спазили контролния час за излизане от пещерата – 6:00 часа сутринта в събота. Спасителната акция е стартирала веднага след това.

Духлата е най-дългата българска пещера – 18 км. Тя е на няколко етажа и е с няколко подземни реки. Намира се до село Боснек, община Перник.

Най-четени