Продължава проверката за наличие на контролиран вот в община Бобов дол 25.05 | 11:37

От началото на изборния ден в ЦИК са постъпили 12 жалби и 14 сигнала

От iNews.bg

Продължава проверката за наличие на контролиран вот в община Бобов дол. До сега не са констатирани сериозни нарушения. Това каза Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия.

"До сега не сме регистрирали груби нарушения на територията на община Бобов дол. В момента сме в Дупница. Ще останем тук, докато се убедим, че изборният процес протича нормално навсякъде”, заяви Томов.

Той добави, че ще има още една инспекция на секциите в Бобов дол.

"Искаме да успокоим хората и да гарантираме, че този път няма да се получи контролиран вот в тази община”, заяви Томов.

"Централната избирателна комисия разгледа сигнал на една от партиите, който се позоваваше на репортаж на Нова телевизия и във връзка с изнесеното в този репортаж, допусна, че съществува риск да се получи контролиран вот в тази община. Реши да вземе по-специални мерки за наблюдение на изборния процес в нея”, обясни Томов.

В проверката участват и двама представители на районната избирателна в Кюстендил.

"Проверихме всички секции в община Бобов дол, без някои съвсем малки. Никъде досега не сме регистрирали сериозни нарушения, но ще минем още веднъж по всички секции, които сме обходили”, каза още Томов.

Секциите в община Бобов дол са около 20. Проверени са всички секции с над 100 избиратели.

"В селата са малко по-активни в първите часове отколкото в град Бобов дол, но е рано за някакви категорични изводи каква ще бъде активността”, заяви Томов.

Като цяло от началото на изборния ден, в ЦИК са постъпили 12 жалби и 14 сигнала. Това каза говорителят на Централна избирателна комисия, Камелия Нейкова на първия брифинг за деня. "Повечето от тях са еднотипни, например, че има пусната в избирателната кутия бюлетина, без да е откъснат отрязъкът в долния десен ъгъл. Допуснато е пускане на бюлетина, без да има втори печат от секционната избирателна комисия, недобро откъсване на бюлетината от кочана с бюлетини. Има сигнали за разлепени в близост до избирателните секции агитационни материали. Когато избирателят отиде да гласува, не се сверяват документа за самоличност, преди да му бъде предоставена бюлетина за гласуване", каза Нейкова.

По думите й повечето от тези жалби и сигнали са от компетентността на съответната районната избирателна комисия и ЦИК ще ги препрати там, където е необходимо да се извършват проверки. "Когато сигналът е свързан с някакво действие, извършено от член на секционна избирателна комисия, като например - допускането в избирателна кутия да попадне бюлетина без откъснат отрязък с номера на бюлетината в долния десен ъгъл, това не прави гласа недействителен, така че избирателите да не се притесняват", каза говорителят на ЦИК.

Според Нейкова има и група сигнали, свързани с разкриване на тайната на вота, т.е. членове на секционно-избирателна комисия са отворили бюлетината, преди тя да бъде пусната в избирателната кутия.

"Това е недопустимо. В тези случаи избирателите са допуснати повторно да гласуват, като им е предоставена нова бюлетина. Обръщаме внимание на членовете на секционните избирателни комисии: Не е нужно да бързат, а да внимават, за да може избирателите спокойно и правилно да гласуват в днешния ден, за да няма неточности при преброяване на бюлетините, след края на изборния ден", каза говорителят на ЦИК.

Изборният ден приключва в 19.00 часа. Ако в този час пред избирателните секции има избиратели, които не са гласували, те предоставят своите документи за самоличност на избирателната комисия, която ги допуска за гласуване, но не по-късно от 20.00 часа.

Водещи

Най-четени