Продължава спасителната операция край Емине 30.11 | 15:11

Заради немного студената вода шансовете на моряците в неизвестност са по-големи

От Нели Минчева

Цяла нощ е продължила акцията по търсене и спасяване на моряците в неизвестност, след като в понеделник около 17:40 часа два кораба се сблъскаха на 20 км югоизточно от нос Емине. Това съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Петима души от екипажа на потъналия кораб "Карам 1", плаващ под флаг на Сиера Леоне, са спасени, останалите петима все още са в неизвестност.

По думите на оцелелите моряци корабът е потънал изключително бързо и голяма част от екипажа не са имали време да облекат спасителни жилетки.

Единият от оцелелите обясни, че след удара е видял двама от моряците в критично състояние и е много вероятно те да са загинали на място, се посочва в съобщението.

През нощта в операцията по търсене и спасяване са се включили два катера на ИА "Морска администрация", а катерите на Гранична полиция са се сменяли, като постоянно е имало поне три на мястото на инцидента.

На помощ на потъналия кораб са се притекли и четири търговски кораба. При търсенето са използвани прожектори и термовизионни камери.

От транспортното министерство съобщават още, че акцията продължава и в момента, като в нея участват три катера на "Гранична полиция" и един на "Морска администрация". Сутринта е излетял и вертолет на Военновъздушните сили, който оглежда мястото от въздуха.

В операцията се включва и кораб на Военноморските сили, с който ще бъде направен оглед на потъналия кораб.

Търговските кораби, които през нощта се включиха в търсенето, са напуснали мястото, след като е излетял вертолетът.

Министър Александър Цветков съобщи, че акцията ще продължи двойно по-дълго, отколкото е теоретичната възможност да има оцелели, защото температурата на водата не е много ниска и все още има шанс за някой от моряците да бъде намерен и спасен.

Сформирана е комисия, която ще разследва причините за инцидента.

Водещи

Най-четени