Проектът за модернизация на водния цикъл в Балчик ще завърши до края на годината 14.11 | 11:36

През пролетта влезе в действие нова пречиствателна станция за отпадни води

От Любомир Тасев

Проектът за рехабилитация и разширяване на водопреносната мрежа в община Балчик по програмата ИСПА ще завърши до края на годината, съобщиха от общината. Според кмета Николай Ангелов инвестицията от около 22 000 000 евро за модернизация на интегрирания воден цикъл е най-мащабната за общината през последните години.

През пролетта влезе в действие нова пречиствателна станция за отпадни води в Балчик. В съоръжението, което е част от проекта, са вложени 3 868 000 евро. След завършването на ремонтните работи по водопреносната и канализационната мрежа пречиствателната станция ще започне да работи с пълния си капацитет. Общо подменените водопроводи и канализационни тръби в Балчик до края на годината трябва да достигнат 95 километра, уточниха от общината.

Ангелов коментира, че изпълнителят на ремонтните работи – турският консорциум "Илджи Хидротек", е забавил изпълнението на проекта и това е блокирало част от програмата на общината за обновяване на уличната мрежа.

Подготвя се проект за разширяване на пречиствателната станция "Албена", който до средата на декември ще бъде представен в Министерството на околната среда и водите, информира кметът. Около 8 000 000 - 10 000 000 евро ще бъдат необходими за увеличаване на капацитета на съоръжението, което ще подобри пречистването на отпадните води в курорта "Албена" и в близките села.

Водещи

Най-четени