Производители: Продават ни развалени яйца за Великден 28.03 | 15:22

Стоката е вносна, а срокът й на годност може да се промени преди тя да попадне в магазините

От iNews.bg

Има сериозна опасност около Великден на пазара в България да се появят развалени яйца от чужбина. За това предупреждават от Съюза на птицевъдите у нас. Браншовата организация е подала за това сигнал до Българската агенция за безопасност на храните. Това съобщи пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите д-р Димитър Белоречков. Според думите му е възможно от една страна при самия внос в България да влязат стари яйца с минал срок на годност. От друга страна при количествата, внесени на едро, се налага преопаковане, при което пък може да бъде променен срокът на годност, изписан върху опаковката.

Когато в България се внасят яйца от чужбина, те обикновено не са поставени в кутията, в която след това се продават в магазините, а се транспортират в палети. Върху тях е отбелязана датата, до която те са годни за консумация. След това тези яйца отиват в складове, където се разделят на по-малки количества и се поставят в кутиите, в които отиват към търговската мрежа, обяснява д-р Белоречков. Именно тогава маркировката за срока на годност може да бъде фалшифициран и в крайна сметка потребителят да купи развалени яйца. Той уточнява и че в Съюза на птицевъдите имат сигурна информация, че такъв внос в палети вече е направен.

Белоречков припомня и че едно яйце е годно за консумация в рамките на 28 дни, след което става опасно. Така от думите му става ясно, че внесените вече с палети количества, ако не бъдат пласирани в рамките не следващите 2-3 седмици, а останат за Великден, те със сигурност вече ще бъдат развалени. До Възкресение Христово, което у нас ще празнуваме на 1 май, остават 34 дни.

Водещи

Най-четени