Производителите на винено и десертно грозде в България ще получат значителна финансова подкрепа 09.08 | 17:15

Финансово подпомагане с дългосрочен хоризонт

От iNews.bg

Производителите на винено и десертно грозде в България ще получат значителна финансова подкрепа в размер на 5 000 000 лева за борба с вредители по лозата през 2024 година. Това стана ясно след проведената среща между областния управител на Русе, Драгомир Драганов, и директора на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), инж. Красимир Георгиев. Подкрепата е част от по-широка държавна помощ, нотифицирана пред Европейската комисия на 6 юни 2024 година, и регистрирана в публичния регистър на държавните помощи под номер SA.114434.

Финансово подпомагане с дългосрочен хоризонт
Програмата за подпомагане на производителите на грозде ще бъде валидна до края на 2029 година, като общият бюджет за целия период е планиран да достигне до 30 000 000 лева. Инициативата е разработена по настояване на браншовите организации в сектора на виненото и десертното грозде, които подчертават необходимостта от държавна подкрепа за справяне с вредителите по лозата.

Финансовата помощ ще бъде насочена към покриване на разходите на земеделските стопани за закупуване на продукти за растителна защита. Тези продукти са специално предназначени за контрол и ограничаване на разпространението на вредители по лозата от рода Vitis. Максималният интензитет на подпомагането е до 100 % от разходите, но не повече от 600 лева на хектар, с включен ДДС.

Национална програма за защита на лозята
Допустимите за финансиране продукти за растителна защита са описани в Националната програма от мерки за предотвратяване разпространението и контрол на вредители по лозата, която е публикувана на интернет сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Програмата съдържа подробни указания и препоръки, насочени към минимизиране на рисковете за лозовите насаждения и поддържане на качеството на произведеното грозде.

В близко време Държавен фонд "Земеделие" ще изготви и официални указания за прилагане на програмата, които ще бъдат утвърдени от министъра на земеделието и храните. Тези указания ще детайлизират условията и реда за предоставяне на помощта, както и процедурите за кандидатстване.

Водещи